Nyhetsbrev #4  –  2015
 
I dette nyhetsbrevet vil vi dekke følgende saker:
Steigan sprer tunge illusjoner – ikke klarhet
Fascisme – eller en lys framtid
Politiportal?
Verste sultkatastrofe siden krigen?
Kurdiske kvinner viser vei
Fra arkivet, 17.12.2008

 
 
 
Hold High the Bright Red Banner of M-L-M

Et hefte fra CPI (maoist) i India, utgitt i Norge av Tjen Folket. Inneholder en innføring i hva marxisme-leninisme-maoisme (MLM) er og hvorfor dette er den mest avanserte revolusjonære teorien i dag.
På engelsk / in english.
 
 
 
 


Steigan sprer tunge illusjoner – ikke klarhet

I den interne debatten i Rødt sprer Pål Steigan illusjoner om norsk borgerskap.


Pål Steigan skriver i den interne debatten i Rødt følgende: “Er det noen som forklare meg hvorfor det ikke er noe synlig engasjement mot krigen når faren for storkrig er større enn på lenge?”

“Det er en myte at strutsen stikker hodet i sanda. Men det er et faktum at dagens politiske ledere gjør det. De og mediene sørger for at den offentlige diskusjonen ikke dreier seg om vesentlige ting.”

Dette er å spre illusjoner om borgerskapet i Norge. Borgerskapet, representert ved deres forskjellige partier, har sjølsagt ingen interesse av noen debatt rundt kjerna i deres stat – at Norge er en aktiv del av den vestlige imperialismen. En sånn debatt ville også ha avslørt at den såkalte rødgrønne regjeringa som satt i 8 år var en aggressiv pådriver for å utvikle det imperialistiske Norge. De to partiene som sjøl påstår at de står i opposisjon til dette, SV og Rødt, vil heller ikke arbeide mot dette fordi de da bryter med enheten rundt Arbeiderpartiets neste regjeringsprosjekt.

“Dagens politiske ledere”, som Steigan formulerer det, stikker på ingen måte hodet i sanden. Tvert imot så sitter de på toppen av systemet og har blikket stivt festa på de verdier som den vestlige imperialismen røver fra land i den tredje verden.

Den krigshissinga som det nå drives mot Russland er et uttrykk for rivalisering mellom forskjellige imperialistiske grupper.

Lenin krevde klarhet, klarhet og atter klarhet. Steigan gjør det motsatte her.


Tjen Folket
11.04.2015
 


Fascisme – eller en lys framtid

Muslimhatergruppa Pegida har fått mye plass i media i år. Lederen Max Hermansen har blitt en kjendis, selv om han har mislyktes med alt.


Skrevet av en aktivist i Tjen Folket.

Kommunister fra Tjen Folket har vært aktive i kampen mot denne gruppa. Aktivister fra Tjen Folket og venner av oss har deltatt i organiseringen av demonstrasjoner, informasjonsarbeid på gata og kampanjer på nettet. Dette er en videreføring av et arbeid som Tjen Folket alltid har prioritert høyt – kampen mot rasisme og nazisme.
 
 
Pegida er nazistisk

Pegida er en nazistisk organisering. Nazisme er synonymt med fascisme og beskriver en politisk bevegelse med tradisjoner tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Fascismen representerer de mest reaksjonære delene av herskerklassen. Den er en bevegelse for å skru klokka tilbake ved å legge skylda for alt som er galt på minoriteter.

I Europa var det spesielt jøder og romfolk (sigøynere) som ble utpekt av fascistene, men i dag har muslimene overtatt rollen som syndebukk. Og fascistene snakker om ingenting mindre enn en ”islamisering” av Europa. Pegidas overpretensiøse navn er Patriotiske Europeere Mot Islamiseringen av Aftenlandene (Europa) og kommer opprinnelig fra Tyskland. Både i Tyskland og i Norge har hitleristiske nazister deltatt aktivt i Pegida. Men for oss er det uvesentlig om muslimer eller jøder pekes ut som hoggestabbe av nazistene, det er innholdet i politikken som er vesentlig.
 
 
Fascisme er mørketid og terror, revolusjon er veien til lysere tider

Fascismen vil skru klokka tilbake. Denne reaksjonære tendensen, en ideologi mot framskritt, bygger dels på en idyllisert myte om fortida og dels på en umulig drøm om et samfunn uten forandring. Marxismens grunnsyn er at verden ikke er noe annet enn ting i bevegelse og de stadig skiftende forholdene mellom disse tingene. Forandring er en forutsetning for liv, og bare noe som er dødt er uten forandring. Spørsmålet om Europas fremtid er ikke forandring eller ikke, og heller ikke framover eller tilbake – men hvordan vi går framover. Vi kan gå framover til en lysere framtid, eller vi kan bevege oss inn i mørkere tider.

Fascismens alternativ er mørket. Det mørket som kommer når minoriteter forfølges og makta dyrkes. Når idealet blir å være lik, og forskjeller og forandring sees på som trusler. Det mørket som kjennetegnet den europeiske middelalderen, og Hitlers terrorregime.

Fascismens metode er terroren. Den psykiske terroren gjennom hets og frykt, gjennom å male bildet av en ”indre fiende”, den farlige naboen som vil ”islamisere” alt. Og den fysiske terroren, med Sveriges lasermenn (som skjøt folk som så utenlandske ut), med mordbranner mot moskeer og asylmottak, med gatemarsjer alá tyske Pegida og britiske EDL og i ytterste konsekvens Breivik-terror og konsentrasjonsleire.
 
 
Kampen mobiliserer og driver gifta ut

Kommunismen viser en annen vei ut av dagens problemer enn å trekke middelalderens mørke slør ned over Europa igjen. Gjennom klassekamp, organisering av alle undertrykka grupper, gjennom rød makt, folkemakt, og gjennom et fellesskap der folk sine forskjeller får utfolde seg – kort sagt gjennom revolusjon og kommunisme – kan vi skape en verden uten kriser og kriger. Og åpne en lys framtid for Europas alle forskjellige folk.

Dette er kommunismens mål, og vår metode er folkelig solidaritet, organisering og kamp. Bare gjennom sterkt samhold kan de undertrykte slå seg fri. Rasismen og fascismen er gift for folket. Akkurat som enkelte gifter og virus bryter ned immunforsvaret og svekker kroppens motstandskraft, fungerer rasismen demobiliserende. Men kampen mot den fungerer mobiliserende og kan sveise sammen ungdom, undertrykka og arbeidere. Dette er en viktig bakgrunn for at kommunister deltar så aktivt i kampen mot fascismen som vi gjør.


Tjen Folket
29.03.2015
 


Politiportal?

Nettstedet Radikal Portal publiserer mange interessante saker skrevet av mange forskjellige folk, men hvorfor skal Oslos “dialogpoliti” være en av skribentene?


25. februar publiserte nettstedet en sak fra Dialogpolitiet som het Oslo-politiet har ingen interesse av en konflikt med aktivister.

En kommentar til saken lød: “Anbefaler andre antirasister å lese denne og ta til seg mye av det som står der. Dialogpolitiet er meget dyktige og gjør faktisk en meget god jobb. Og hvordan man enn vrir og vrenger på det, og hva man enn mener om det, så har også folk som Pegida ytringsfrihet innen dagens lovverk og rettspraksis.”

Til dette svarte en venn av Tjen Folket følgende: “Vi trenger ikke lese “dialogpolitiet” sine tekster for å vite hva de driver med. Dialogpolitiet er oppretta for å moderere aktivister, samle informasjon om aktivister og peke ut “bråkmakere” som det mindre dialogbaserte politiet kan ta. Dialogpolitiet ønsker selvsagt ikke konflikt med aktivister. De ønsker rolige, fredelige aktivister som holder kjeft og gjør som makta sier. De ønsker å være “venner” med alle, og slik få mer info. Dette er ikke noe mystisk. Enhver unge som har sett en amerikansk film skjønner poenget med å spille “good cop”.

Det er rart at Radikal Portal trykker en slik tekst. At politiet sier “vi har ingen interesse av en konflikt” er uten verdi. Politiet ønsker selvsagt ikke konflikt for konfliktens skyld. Like lite som aktivister ønsker konflikt for konfliktens skyld. Politiets mål er kontroll. Kan de oppnå dette uten konflikt – for eksempel gjennom “dialog” – så foretrekker de det. Men de viker heller ikke tilbake for å utøve grov vold og bøteterror for å oppnå kontroll. Saken her er at politiet ved å velge å beskytte fascisme og rasisme, har satt seg i en interessemotsigelse med antirasister og antifascister. I strid med FNs anbefalinger, norsk lov og sunn fornuft så mener politiet at det er deres jobb å hjelpe fascistene å trakassere andre. Slik har det vært lenge.

Det såkalte “dialogpolitiet” er – som politiet ellers – profesjonelle løgnere. Deres omgang med sannheten er like vilkårlig som omgangen med loven. De tolker, vrir og vrenger, for å oppnå sine mål om kontroll. De jobber systematisk for å sette antirasister opp mot hverandre – framstille noen som “gode” og andre som “dårlige”. Akkurat som de setter mistenkte opp mot hverandre i rettssaker.

Den “snille” og “dyktige” politibetjenten jobber for samme etat, og for samme mål, som snuten som stikker batonger inn i munnen på folk, legger fjortenåringer brutalt i bakken, fengsler og bøtelegger aktivister.

Vår venn skrev også: “Pegida har egentlig ikke rett til å mobbe muslimer. Dette er forbudt ved norsk lov. At politiet ikke håndhever loven og at rettsvesenet heller ikke gjør det, er ikke noe argument. Men selv OM det var lov å mobbe folk, så hadde det ikke vært greit lell. For førti år siden var det forbudt å praktisere homofili. Det var sikkert en rekke folk som hevda at de sto til venstre, men syntes at politiet bare gjorde jobben sin og tross alt var “meget dyktige”. Vi kan trekke den enda lenger også – for “dagens lovverk og rettspraksis” har også vært brukt til å sende jøder til Tyskland og kastrere romanifolk. Jeg mener ikke å “hitle” debatten, bare å slå fast at hva som er “innen dagens lovverk og rettspraksis” aldri har vært – og aldri kan være – retningsgivende for antirasister og antifascister.

Vi har sett politivenstre tidligere også. Vi håper Radikal Portal ikke vil føye seg inn i en slik tradisjon. Politiet er klassestatens og klassejustisens redskap. Så lenge borgerskapet rår så er de villige redskaper for denne klassen. Og spesielt innretta på å slå hardt ned på de fattigste, de marginaliserte og de aktivistiske organiserte opposisjonelle.

En annen kommentator skriver mye fornuftig til politisaken på Radikal Portal. Han har konkrete eksempler på hvorfor aktivister ikke bør føre tilfeldig dialog med politiet. For eksempel: “Som avdanket aktivist (og altså ikke talsmann for noe eller representant for noen andre en meg selv) så vil jeg påpeke at det finnes veldig gode grunner til at aktivister fra Blitz-miljøet ikke fører “dialog” med politiet. Hovedgrunnen er at man da automatisk blir registrert som “lederskikkelse” og kommer på lister som deles med internasjonale kolleger. Undertegnede prøvde på dialog med politiet i forbindelse med Mor Godhjerta-aksjonen tilbake i 2005 og kan siden ikke ta buss til demonstrasjoner i f.eks. Sverige eller Danmark da dette medfører automatisk bortvisning.

Og: “Det andre er det beklagelige fakta at all erfaring viser at politiet gjør seg taktiske vurderinger i forhold til å holde avtaler. Jeg har selv blitt jugd rett opp i ansiktet i forbindelsemed Mor Godhjerta-aksjonen der vi ble gitt en viss frist til å tømme ut eiendeler fra okkupasjonen, og politiet stormet to dager før fristen, antakeligvis på grunn av “operasjonell sikkerhet”. Det er med andre ord liten grunn til å gå i en dialog med en partner man ikke kan stole på.

Kort sagt – for å parafrasere Gatas Parlament – du har rett til å nekte å snakke med politiet, og det syns vi du bør gjøre.

OG – vi synes ikke det er noe radikalt med å gi politiet en plattform for å påvirke aktivister, slik Radikal Portal har gjort.


Tjen Folket
11.03.2015
 


Verste sultkatastrofe siden krigen?

FN slår alarm – kan bli verste sultkrise etter andre verdenskrig.


FN frykter den verste sultkatastrofen siden krigen på grunn av den kritiske situasjonen i fem områder:
  • Syria
  • Irak
  • Den sentralafrikanske republikk
  • Sør-Sudan
  • Ebola-krisen i Vest-Afrika
I tillegg nevner FN krigen i Ukraina, en blodig konflikt i Europa som trekker ressurser fra eventuelle oppdrag i andre land.

Når man snakker om sult i dag, så tror mange at det dreier seg om at det lages for lite mat eller at det fødes for mange barn. Dette er to myter, fakta er:
  • Det produseres mer mat enn det som trengs. Store mengder mat ødelegges hvert år (kastes, brennes) fordi de som sulter ikke kan kjøpe den.
  • FN mener at det kan produseres mat til dobbelt så mange mennesker som vi har i dagens verden.
Problemet til de fattige er at de ikke kan kjøpe maten som lages – altså er dette et systemproblem. Vi har et system der sjøl grunnleggende ting som mat og vann koster penger. Dermed dør de som ikke har penger.

Men dette er ikke det eneste problemet. Som FNs bekymring viser – den fremste årsaken til sult er krig. I krigene om hvem som skal ha makta, der USA og andre imperialister er direkte involvert, er det massene som betaler prisen med sult og død.

Det som må sies svært tydelig nå, er at disse krigene er helt eller delvis skapt av imperialistisk innblanding. De landene som gjennom FN deler ut noe mat til de sultne, er de samme landene som pumper landene fulle av våpen, som sender soldater, som finansierer sine allierte politiske grupper og terrorister, som forsøker å gjennomføre “regimeskifte” når regimer går mot dem osv. Deres almisser til de fattige er hyklerske, og kun en måte å begrense noe av den skaden som de sjøl er ansvarlige for.

VG sin sak: Går mot den verste sultkrisen siden andre verdenskrig

Vi anbefaler også å lese en tidligere sak fra Tjen Folket om sultkrisen i Sør-Sudan:

Myten om framskritt under imperialismen


Tjen Folket
10.03.2015
 


Kurdiske kvinner viser vei

Tjen Folkets slagord for 8. mars var “Kurdiske kvinner viser vei – kamp mot fascisme og imperialisme”.



YPJ er forkortelsen for Kvinnenes Selvforsvarsstyrker i Rojava. Rojava er den frigjorte delen av syrisk-okkupert Kurdistan. YPJ er – sammen med militsen YPG – de væpna styrkene til det kurdiske partiet som har ledet frigjøringa av disse områdene.

Kurdiske kvinner har i kampe
n om Kobane og Rojava gitt inspirasjon til folk over hele verden. De har ofret sin trygghet og sine liv for folket i kampen mot IS-fascismen. Tjen Folket sier at disse viser vei. Det er i seg selv ikke unikt at kvinner tar aktivt del i væpna kamp for frigjøring. Maoister har de siste tretti årene ledet folkekriger i India, Nepal, Peru og Filippinene. Og i alle disse folkekrigene har kvinner utgjort en stor andel av folkets geriljahærer.

Kvinner er de som har mest å vinne på rød makt og kommunisme. Og det er dem som opplever mest undertrykking i dagens system. Ikke bare økonomisk og politisk, men også kulturelt opplever kvinner en voldsom undertrykking. Sentral i denne undertrykkinga er forestillinga om kvinner som svake og redde. En av formene kvinneundertrykkinga tar, er å dele folk inn i roller, der menn skal beskytte og krige, mens kvinner skal vise omsorg og passe på familien mens mennene er ”ute i krigen”. Disse rollene avler aggressivitet og dominans blant menn og passivitet og underdanighet blant kvinner.

Tjen Folket vil bekjempe denne undertrykkermentaliteten. Kvinner kan og bør kjempe på lik linje med menn. De kurdiske kvinnekrigerne viser at kvinner kan slåss og at kvinner kan gå i spissen for å nedkjempe folkets fiender. Derfor viser de kurdiske kvinnene veien, ikke bare for kurdere, men for folk som kjemper mot undertrykking i hele verden.
 
 
Kamp mot fascisme

Fascismens historiske oppgave er å forsvare kapitalismen med vold og terror. Fascismen er den terroristiske og mest undertrykkende varianten av borgerskapets herredømme. Fascismen er i sitt vesen en terrorideologi der vold og brutale overgrep rettferdiggjøres.

Fascismen splitter arbeiderklassen med sin rasistiske gift. De setter hvite arbeidere opp mot svarte, de setter norske arbeidere opp mot utenlandske. De gir jøder eller muslimer skylda for problemer som kapitalismen skaper.

Fascismen er undertrykkende gjennom å bekjempe homofiles og kvinnenes frigjøring. Fascister kan være delt i synet på dette, men de fleste fascistiske bevegelser har et reaksjonært syn på kjønn og seksualitet – det vil si at de ønsker å skru klokka tilbake i tid til mer fordomsfulle og uvitenskapelige kulturer.

Fascismen er spesiell. Den skiller seg fra de andre borgerlige ideologiene først og fremst ved:
  • villighet til vold og terror
  • rasistisk mobbing satt i system
  • radikal og antikapitalistisk forkledning
Fascismens fremste fiende er revolusjonen. Mot revolusjonen står reaksjonen – de kreftene som bekjemper framskrittet. Og fascismen er deres mest brutale redskap. Fascismens viktigste fiende er den organiserte arbeiderklassen og spesielt de revolusjonære og sosialistiske organisasjonene. Men ikke bare disse. Fascismen bekjemper all folkelig og demokratisk organisering. Den forfølger systematisk minoriteter og fremmer mannsmakta mot kvinner og LGBT-folk.

De fascistiske bevegelsene bygger nesten alltid på en forestilling om svake kvinner og sterke menn. De dyrker de undertrykkende forestillingene om at menn skal vie seg til å krige og kvinner skal vie seg til å føde barn. Revolusjonære kommunister mener tvert i mot at kvinner kan og bør kjempe minst like hardt som menn. Gjennom organisering og kamp vil kvinner kunne ta ledelsen og frigjøre seg sjøl. Fascistene frykter dette, og er derfor kvinnefrigjøringas konsekvente fiende.
 
 
Hvorfor er Isil fascister?

Den såkalte ”islamske staten” (IS) som i dag opererer i restene av Irak og Syria, er ikke en representant for muslimer generelt. For mange fattige muslimer, for kvinner, arbeidere, bønder og småprodusenter, er IS en ny og kanskje enda mer brutal hersker. Det voldelige systemet med amputering og pisking rammer spesielt fattigfolk og syke – for eksempel kan rusmisbrukere straffes som kriminelle. Behandlingen av kvinner, seksuelle minoriteter og religiøse minoriteter er også undertrykkende. Det ser ut til at IS utsetter mange av disse for en fascistisk undertrykking.

IS slår seg fram på kamp mot USA og råtne regimer i regionen. Det rettferdige hatet mot okkupasjon og kolonialisme, den helt nødvendige motstanden mot imperialisme, blir utnytta til å etablere nye herskere og ny undertrykking. Når USA snakker om barbariet og overgrepene, så klinger det hyklersk – ingen har vært så barbariske og gjennomført så mange overgrep som USA-imperialismen. Men i dette tilfellet er ikke fiendens fiende noen venn av folket. IS kan ikke lede noen til frigjøring, bare til nytt slaveri.

Ingen politiske bevegelser vokser, uten at noen tjener på dem. Og ingen politiske bevegelser i denne verden er klasseløse. IS representerer klasseinteressene til de delene av overklassen og middelklassene som har mista makt, eller føler at makta deres er truet. Og klasseinteressene til de som ser en mulighet til å kare til seg rikdom eller makt over andre.

I tillegg til at det finnes dem som tjener på slike bevegelser, er det selvsagt sider ved IS som er tiltrekkende for folk. Verken Assad-regimet i Syria eller USAs marionettregime i Irak evner å ta vare på folkets interesser. Folk er fattige, folk undertrykkes og folk er kolonisert og okkupert av fremmede makter. Regimene i Irak og Syria – og andre land i Midtøsten – har lenge vært lakeier for utenlandske imperialister. De har undertrykket massene og politiske opposisjonelle.

Disse landene har også vært ramma av den økonomiske krisa som starta i 2008, noe som har slynget millioner – også fra middelklassene – ned i arbeidsløshet og dyp fattigdom. Og landene har vært kasta ut i krig. Det er lett å trekke paralleller til mellomkrigstidas Europa. Det er altså fullt mulig å forstå hvorfor IS kan vokse, og hvorfor andre bevegelser ikke har klart å stanse dem. Det finnes et sosialt grunnlag, og en rekke virkelige motsigelser, som de kan utnytte.

IS sin politikk gir også mange menn en gylden mulighet til å dominere kvinner og slå tilbake tendenser til kvinnefrigjøring. Og mange menn som har mista arbeid, inntekt eller føler de står uten framtid, får nå mulighet til å sko seg på andre. Det er ingenting hellig eller oppofrende med dette. IS-gruppen har samme funksjon som den europeiske fascismen. De vil skru klokka tilbake, slå tilbake demokratiske og folkelige framskritt og samle folk til klassekompromiss der den fattige forblir fattig og den rike forblir rik og på toppen sitter føreren (”kalifen”). Litt veldedighet og innsamlinger for fattige, endrer ikke klassekarakteren til denne bevegelsen.

Som fascistene i Europa fører grupper som IS en ”sekterisk” kamp – de dyrker krig og konflikt mellom grupper basert på religion og kultur. For eksempel pisker de opp hat mot shiamuslimer – og alle andre som ikke støtter deres tolkning av islam. Nok en gang er det vanlige muslimer som rammes, ikke imperialistene som sitter trygt i sine kontorer i Washington, London og Oslo. Denne sekterismen splitter folk som egentlig har felles interesser, arbeidere i alle land og av alle religioner, og knytter sammen undertrykkere og undertrykte under en felles ideologi.

For Midtøstens undertrykte koloniserte folkeslag er IS en dobbel ulykke. De rammes som alle andre, men rammes også som nasjoner. Palestina får ingen hjelp fra IS og det kurdiske folket er under direkte angrep. IS er i praksis nyttig for Israel – mot den syriske staten som er en av Israels fiender – og undergraver Kurdistan. Den såkalte ”islamske staten” vil ikke gjøre noe for det kurdiske folkets nasjonale frigjøring. Tvert i mot blir det kurdiske folket i disse dager angrepet på brutalt vis. Tjen Folket sympatiserer med YPG og andre kurdiske grupper som i dag bekjemper IS.
 
 
Kamp mot imperialisme

Imperialismen er den moderne kapitalismen. En monopolkapitalisme der verden er delt mellom mektige kapitalistiske stater og selskaper. I en slik verden må det være krig og nød. Rikdommen til noen, kommer fra fattigdommen til mange. Og kampen om politisk og økonomisk makt, blir til syvende og sist avgjort med krig.

Mange tror at det blir mer fred og mer velstand. Og på noen områder finner man tall som støtter dette – vi lever tross alt i en økonomi som har hatt enorm vekst de siste hundre åra. De enorme framskrittene innenfor produksjon og vitenskap har selvsagt hatt positive sider. Sammenliknet med tidligere samfunn, er kapitalismen et framskritt.

Men på andre områder ser vi at troen på framskritt er en løgn. Flere folk sulter i dag enn før. Nesten en milliard mennesker får ikke spist seg mett. Dette skjer i en verden med mer enn nok mat.

For flertallet av verdens folk – og dermed flertallet av verdens kvinner – er imperialismen hovedfienden. USA og andre imperialister undertrykker folk, myrder folk, slavebinder folk, tvinger folk inn i sult og ut på flukt. De plyndrer verdens fattigste mennesker, ved å pumpe opp deres olje og hogge ned deres skoger. Afrika er verdens rikeste kontinent på ressurser, men de afrikanske folkene er verdens fattigste. Asia er verdens rikeste kontinent på mennesker – men er en økonomisk dverg sammenliknet med Nord-Amerika og Europa.

Denne plyndringa og undertrykkinga rammer kvinner hardest. Og det rammer arbeidende og fattige kvinner på særegne måter. De rammes som kvinner – ved at imperialismen avler kvinneundertrykking. Disse har ikke felles interesser med verdens rikeste og mektigste kvinner. Hillary Clinton – USAs utenriksminister – er en fiende av verdens kvinner. Erna Solberg – som stenger flyktninger ute og slipper bomber over andre land – er også en kvinnefiende.

Imperialistene er verdens kvinners hovedfiende og kan aldri bli en alliert av kvinnefrigjøringa. Vi ser det når USA hevder å bekjempe Isil på grunn av denne gruppas barbari, men er en god venn av det ekstremt kvinneundertrykkende regimet i Saudi Arabia.


Tjen Folket
08.03.2015
 
Fra arkivet, 17.12.2008
 
 
Hjelper Norges Banks rentekutt på 1,75%

Norges Bank satte i dag ned renta fra 4,75% til 3%. Dette er det største rentekuttet i Norge på over 20 år. Hvorfor gjør Norges Bank dette? Og vil det hjelpe mot krisa?


Isolert sett, så hjelper rentekuttet. Lavere rente, fører til at låneavdragene for privatpersoner og bedrifter synker. Dette sørger for færre konkurser. Det sørger for at folk generelt må spare mindre enn uten rentekutt, og at forbruket derfor vil holde flere bedrifter opp, enn uten rentekuttet.

Allikevel er det ikke slik at rentekutt og milliardpakker til industri og finansvesen løser krisa. Tvertimot vil de heller forlenge krisa, og forsterke krisa. Innenfor kapitalismen er det kun krisa sjøl som løser den motsigelsen som forårsaker krisa.

Problemet er at det ikke bare er Norges sentralbank som senker renta. I hele den industrialiserte verden senkes renta, og hver enkelt kapitalistisk stat spytter inn penger i sin industri. For det enkelte land kan dette være lurt, for det fører til at nasjonal industri i mindre grad går over ende under krisa. Men noen må gå over ende. Det er nettopp ødeleggelse av kapital (dvs. at en del fabrikker og lignende går konkurs, eller blir lagt ned av andre årsaker) som gir grunnlag for fornya vekst.

Når alle land forsøker å redde sin industri, så hales krisa ut i langdrag. I tillegg kan rentekuttet føre til at nye bobler oppstår, som igjen fører til at motsigelsen vokser seg større.


Tjen Folket
17.12.2008
© 2015   Tjen Folket – kommunistisk forbund

Meld ut / Oppdater e-postadresse
Powered by YMLP